Monumenten uit de Oudheid

Monumenten uit de Oudheid in Antalya
Antalya heeft een rijke geschiedenis en dat merk je wanneer je door de straten van het historische centrum loopt, net buiten de liggen van luxe hotels zoals Limak Lara. Ottomaanse, Griekse en Romeinse bouwwerken volgen elkaar in sneltempo op. We bespreken even enkele van de monumenten uit de Oudheid die Antalya rijk is.

De Poort van Hadrianus
Dit is wellicht één van de bekendste historische bouwwerken in Antalya, en met reden. De Hadrianuspoort is in feite een triomfboog die werd gebouwd ter ere van keizer Hadrianus die de stad bezocht in het jaar 130 na Christus. Dat hoor je goed, deze poort werd gebouwd in de tweede eeuw van onze jaartelling en staat nog steeds overeind. Vroeger werd de poort helemaal omsloten door de oude stadswallen en dat is waarschijnlijk de reden waarom dit monument zo goed bewaard is gebleven. De poort wordt geflankeerd door twee grote stenen torens. De poort zelf is gemaakt van marmer.

De Toren van Hidirlik
Deze toren is één van de bekendste gebouwen in Antalya. Hij bevindt zich aan de rand van Kaleici, het historische centrum van de stad, aan de grens met het Karaalioglu park. Dat park is trouwens ook zeker een bezoekje waard. Je hebt er een prachtig zicht op de oude Romeinse haven ten zuiden van Kaleici.

De Toren van Hidirlik werd oorspronkelijk gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer tijdens de tweede eeuw na Christus. De toren werd door de jaren heen gebruikt als een versterkte burcht en een vuurtoren. Het bouwwerk bestaat uit een vierkant onderstel, waarop de veertien meter hoge ronde toren staat. Tijdens de Ottomaanse periode werd de toren deels gerestaureerd.

De oude Klokkentoren van Antalya
Deze toren stamt uit dezelfde antieke periode als de twee vorige monumenten. Hij werd gebouwd in de tweede eeuw na Christus en is uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Dit is de enige van de oorspronkelijk tachtig torens in Antalya die de tand des tijds heeft doorstaan. De toren bevindt zich vlak naast Karaalioglu Park. De exacte functie van de toren doorheen de geschiedenis is nog niet ontrafeld.

Wil je de Turkse geschiedenis combineren met een prachtige accommodatie? Boek hier voordelig je vakantie aan de Turkse zuidkust.